Tartom az átlagot

Tartom az átlagot

A nyilvános szoptatás most akkor undi?

2016. december 14. - Alsóhang

Azt hiszem már mindannyian életünkben legalább egyszer belefutottunk a nyilvános szoptatás témájába. Néhány hónapja történt az az eset, mikor egy szoptató anyát kiküldtek a nyugatis mekiből. No, több sem kellett az anyák társadalmának, másnap tucatnyian lepték el a gyorséttermet kellően éhes babájukkal. Azóta gondolkozom ezen a dolgon és pont a múlt héten csöppentem bele egy ilyen veszekedés témázgatás kellős közepébe. Én a ''semmi baj sincsen vele" oldalon tettem le a voksom - mondom is, hogy miért. 

20140512154610_830.jpg

 

Először is, ebben semmi természetes ellenes nincsen. Ne mondja nekem senki, hogy "jaj, ez olyan undi", mert bizony hiába nem emlékszik rá, egyszer ő is így vette magához a tápanyagot. Nem csak úgy kifotoszintetizálta a levegőből. Normális esetben erre nincsen más mód - nincs bajom a tápszerrel, de lehet bármilyen szuper, mégsem ugyanaz- és egyetlen anyának sem kéne rosszul érezni magát vagy elbújni, önkéntes száműzetésbe vonulni mert épp most szült. Ez egy csodálatos időszak, tessék csak kihozni belőle a legtöbbet!

20150615tamara-ecclestone.jpg

Gondolom azt sem kell bemutatnom, hogy az éhes gyerek bizony sír. Mondhatnám üvölt. Én pedig nem igazán szeretem, ha a kávézóban, ahol túlélésem zálogát veszem magamhoz, egy gyerek bömböl bele a fülembe. Számtalanszor megkaptam az érvet, hogy nő vagyok, ezt ki kell bírnom, meg belém van kódolva, stbstb. Hahó, attól mert nem lóg semmi a lábam között, még én is nyugiban akarom meginni a kávém! Inkább nézem, hogy valaki velem szemben szoptat, minthogy hallgassam az égszakadást. 

_-_-_-3.jpg

Még maga a Pápa is bíztatta valamelyik miséjén a híveket, hogy nyugodtan szoptassanak ott és akkor, amikor akarnak.

ferenc-papa.jpg

Tény és való, hogy ez egy intim helyzet, de néha egyszerűen nem lehet válogatni. Ha éhes a gyerek, enni kell neki adni. Intimitás ide vagy oda.
Fejőgép? Fejjed te, ha akarod, de én nem vagyok fejős tehén.

Mellesleg vannak már olyan, direkt szoptatós anyáknak gyártott melltartók, amik kicsatolhatóak és éppen annyi lóg ki belőle, aminek muszáj. 

dorina_feher_450.jpg

Ja, amúgy meg nem tudom kinek mondok újat, de feltalálták már a kendőt. A legtöbb esetben, ha valaki nem otthon szoptat - és sokszor még akkor is - egy valamilyen kendővel/anyaggal/pelenkával takarja le a folyamatot. Ja, hogy egyeseket az is zavar, hogy tudják mi folyik a kendő alatt. Annak a jótanácsom az, hogy ne nézzen oda! Ha kilturáltan csinálja egy anya, nincsen ebben semmi taszító. 

 black_white_sarah_copy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kotojel.blog.hu/api/trackback/id/tr1512046287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Food4minds 2016.12.14. 13:48:51

Erről van szó, hát nemár hogy pl. a melegfelvonuláshoz tapsikolni kelljen, az élet kezdetének egyik csodáját meg negatívan bélyegezzék meg.

Lángharcos 2016.12.15. 10:18:01

@Food4minds: Szerintem ugyanaz a réteg fújjol mindkettőre.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.12.15. 10:19:05

Nem, nem undi, de egy intim dolog.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.12.15. 10:21:08

Aki ettol undorodik annak valami oltári nagy baj van a fejében.

theus 2016.12.15. 10:27:39

Egyszerűen illem kérdése. Az ásítás sem undorító, mégis illik a kezed a szád elé rakni. Szoptatni sem illik, nagy nyilvánosság előtt.

frv 2016.12.15. 10:42:49

Enperával értek egyet....
Az én fiam már jóval túl van a szoptatós időszakon, de valahogy nekem is természetes volt, hogy úgy szervezzem össze a napi programot, hogy a szoptatást is meg tudjam oldani nyilvánosság nélkül. Ja és persze az is természetes volt, hogy nem hagytam, hogy üvöltsön... pontosan azért van otthon a kismama a babával, azért nem kell ilyenkor dolgoznia, hogy össze tudja szervezni ezt az időszakot.
Fogjuk már fel, hogy nem 100 embernek kell tekintettel lennie kettőre egy kávézóban. Teljesen mindegy, miről legyen szó. A kismamának illik (illene...) tudnia, hogy a csemete mikor lesz éhes, és ezt bizony bele kéne számolni a napi programba, és nem pont akkor kellene kávézni, vagy a mekiben üldögélni.
Extrém kivételek természetesen vannak, de arra ma már lehet megoldást találni. Ha valaki kendővel letakarja magát, és esetleg még szolidan el is fordul (ahogy írtad), akkor észre se veszi senki...

common 2016.12.15. 10:44:18

@theus: Ha az ásítás elfogadható a száj elé rakott kézzel, akkor a nyilvános szoptatás is elfogadható letakarva?
Egyébként miért nem illik? Mert csak?

VHB 2016.12.15. 10:45:09

Le kéne függönyözni őket és autót sem szabadna vezetniük

Zephyrous 2016.12.15. 10:58:26

A burka alatt úgysem látni!

chrisred 2016.12.15. 10:59:33

@enpera: Így van. Nincs benne semmi undorító, de nem nyilvános tevékenység. Csak a babára és a mamára tartozik.

2016.12.15. 11:04:12

A maszturbáció, hugyozás meg a szülés is tök természetes dolgok, mégse tartoznak a nyilvánosságra.
Nekem nincs bajom a szoptatással, csak a kettős mércével van problémám, ha a szoptatást lehet nyilvánosan csinálni, akkor az általam előbb felsorolt tevékenységeket is lehessen.

Engem érdekes módon fel tudott úgy nevelni az anyám, hogy nem szoptatott nyilvánosan.
A szopás nem olyan, mint a sz@rás, hugyozás a gyerekeknél. Az ürítést sokáig nem tudják kontrollálni akaratlagosan, de ha megszoptatja az ember indulás előtt a gyereket, akkor utána nem kell nyilvánosan.
Szoptatási vészhelyzet nem nagyon fordulhat elő. Ürítési vészhelyzetre meg ott a pelenka.

Az egyik képen egy kisgyerek a medencében van az anyjával. Az a szoptatásnál picit jobban zavar, hogy egy ekkora gyerek óhatatlanul belehugyozik, belesz@rik a vízbe.

n3spr3ss0 2016.12.15. 11:09:50

@enpera: Nem másabb mint a cumis üveg.

2016.12.15. 11:09:54

@frv: @Food4minds: "A kismamának illik (illene...) tudnia, hogy a csemete mikor lesz éhes, és ezt bizony bele kéne számolni a napi programba, és nem pont akkor kellene kávézni, vagy a mekiben üldögélni."

Ezek a hordozókendős, nyilvánosan szoptató véranyák semmit se szerveznek meg, sodródnak, nem tartanak napirendet, ráadásul direkt, tüntetőleg szoptatnak nyilvánosan. Pont olyan célból heccelik a tömegeket, mint a Gay Pride felvonulói. Senkit se érdekelne, hogy mit csinálnak a négy fal közt, de hisz pont ez zavarja őket, hogy akkor nem ők állnak a figyelem középpontjában. Attention whores, ahogy az angol mondaná.

n3spr3ss0 2016.12.15. 11:12:56

Álszentek, a nudista strandon meg kukkolnak.

2016.12.15. 11:13:14

@n3spr3ss0: ha a csöcs meg az abból előszivárgó tejmirigyváladék szerinted egy szinten van a cumisüveggel, akkor te nagyon nem láttál még nőt.

Ezek a nők csak botrányt akarnak okozni, sokkolni akarnak, mint a gay prideon vonaglók. Semmi indokuk nincs, hogy miért nem a négy fal közt, otthon csinálják ezt.

Flaci 2016.12.15. 11:15:58

Ez a mai világ eltorzult szüleménye, hogy ebben a dologban bármiféle kivetnivalót találnak. Frusztrált emberek paranoiái amit kivetítenek a többiekre, mert ott elakadnak, hogy csecs. Holott ez a világ egyik legtermészetesebb dolga, amit nagy valószínűséggel ő is csinált akkor, maikor még maga alá rusnyított. Mivel a másik paraszt is nekiáll zabálni a bevásárlóközpont közepén csirke szárnyat, így úgy gondolom, hogy a babának is joga van ENNI. A női mell túldimenzionizálásának egyik ékes példája. A baba mama szoba max azért előnyös, mert nincs akkor a nyüzsi. És hovatovább ha valakit ez zavar nem kell nézni, úgy ahogyan az egymás neme iránt vonzódó emberek felvonulására sem kell kimenni ha zavar valakit, és tüntetésekre se kell kimenni ha az ember nem akar naplemetével a szeme alatt hazamenni, vagy ah az intelligencia szintünket nem üti meg a VV akkor azt sem kell nézni.(Bár ezekkel már elkanyarodott a témától)

Stefan_Schneider 2016.12.15. 11:19:56

Ott szoptatnak ahol akarnak, abszolút magánügy, nem kell mindig mindenbe belepofázni

2016.12.15. 11:23:03

@n3spr3ss0:

Nudista/naturista strandos hasonlatod oltári baromság. Az ugyanis pont a meztelen embereknek fenntartott, elzárt terület. A nudista strandos meztelenséghez inkább egy kórház szülészeti osztálya vagy egy szoptatószoba hasonlítható. Kijelölt terület, ahol senki se panaszkodna, hogy meztelen testeket vagy szoptató nőket lát.

Mellesleg nudista strandon nem kukkolnak a nudisták, ott ugyanis természetes a meztelenség. Nem kell kukkolni. Ellenben mondjuk ha utcán megy egy nő meztelenül, az ne lepődjön meg, ha lefotózzák, megnézik, megszólják (mohanedánista országokban megkövezik).
A meztelenség és a szoptatás is természetes dolgok, de egyiket se gyakoroljuk nyilvánosan. A nudista strand meg a szoptatószoba erre elkülönített helyek.

Ha viszont szerinted minden természetes ösztönnek engedhetünk szabad folyást nyilvánosan, akkor ne lepődjön meg a szoptató nő, ha perverzek majd elkezdik húzogatni az előbőrt a farkukon, miközben mereven bámulják a nedvedző csecseit.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:23:46

@frv: Mondok egy exrtém kivételt, jó? Például nem egyetlen gyereke van az ember lányának, hanem 2 vagy három. És a másik gyerekkel, aki nem szoptatós valahova menni kell. Pl. hivatalba, orvoshoz, nadrágot venni, játszóházba, bevásárolni, mittudomén. És nincs az ember lányának készenlétben három bébiszitter és négy nagyszülő, hanem mindezt segítség nélkül teszi (igen, a mai anyukák nagyobbik része ilyen). Ilyenkor a kicsi, a szoptatós fajta, az úgynevezett alkalmazkodást gyakorloja:, nem körülötte forog a világ, és ha megéhezik, akkor bizony, ott fog kapni enni, ahol vannak. Skandallum! Hogy vannak nők, akik többet is szülnek, vagy netalántán vannak csecsemők, akik nem minden egyes napon ugyanúgy működnek! Sőt, képzeld, olyanok is vannak, akik nem három óránként kérnek enni, hanem más ritmusban (nekem pl volt egy 4-2-es gyerekem, és bizony, ha a 2 órás ciklusában volt, akkor nem hagyatam ott a másik kettőt az intézményben, és nem rohantam velük haza az orvostól, mert a picinek szopizni kellett, de még a játszóházból sem rángattam ki őket). Szóval csak szeretném felhívni a figyelmet, hogy a világ nem az egy szülő-egy gyerek módon van berendezve, és nem az az alap felállás, hogy anyuka egyszem gyerekkel van otthon. Vagyunk jó páran, akik 2-3 vagy még több gyerekkel bűvészkedünk, és bizony akkor is kér enni egy csecsemő. Elég vicces, hogy ilyen esetekben a csecsemő simán alkalmazkodik, a felnőtt társadalom meg vinnyogni kezd, hogy miért ott szoptat az emer lánya ahol, és ez mennyire intim dolog.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:27:14

@karandash: Ja, mert mindenkinek egyetlen gyereke van. Teljesen életszerű, hogy a szoptatós anya annyira unatkozik, hogy jól kitalája: hopp, kimegyek a főtérre szoptatni, hogy figyelmet kapjak. Ennél nagyobb hülyeséget csak a kormánypropagandában olvastam. :)

frv 2016.12.15. 11:27:47

@fizetekmegegysort: Kedves fizetekmegegysort, bizony, én is mindent egyedül csináltam, sőt, TELJESEN egyedül.... és körülöttem voltak kismamák, akikkel együtt mozogtunk, 2-3 gyerekkel is, bébiszitter nélkül. Nem futotta ilyesmire, a szülők meg még dolgoztak. SOHA nem toltuk a nyilvánosság elé a baba etetését.

kovacsbelane 2016.12.15. 11:27:53

@frv: Hát, egy gyerekkel, megfelelő partnerrel és autóval valóban szinte teljesen kikerülhető a nyilvános szoptatás, de sajnos el tudom képzelni azt a helyzetet, amikor muszáj.

frv 2016.12.15. 11:31:28

@kovacsbelane: se autóm nem volt, a párom meg szinte csak éjszaka volt otthon.... állandóan dolgoznia kellett. Ebben nincs semmi extra, a kismama nem kap(ott) olyan sok pénzt, hogy amellett lazán lehetett volna élni... ezt a problémát az utóbbi néhány évben fújtátok fel... annyit sikerült elérni, hogy mostanra nagyon sokan már a kismama szótól idegesek lesznek, ami viszont nem tudom, hogy nektek miért jó.... Igenis meg lehet oldani. Autó nélkül, és több gyerekkel is. Mi is megoldottuk.

kovacsbelane 2016.12.15. 11:32:41

@karandash: Kivéve, ha esetleg időre mész valahova, ami mondjuk pont a vérrel-verejtékkel kialakított napirendedet felborítva épp egy étkezési időpontra esik (vagy mondjuk rajtad kívülálló okok miatt csúszik a dolog).
A gyerekek nem kis robotok, amiket be lehet programozni az épp aktuális helyzetnek megfelelően. Bár néha baromi jól jönne egy off-gomb.
Az ilyen kinyilatkoztatásokat általában azok tolják, akiknek van autójuk/segítségük/tápszereznek és egy gyerekük van és semmi fontosat nem kell intézniük.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:36:01

@frv: És mivel te így csináltad az egy gyerekkel (hány éve is?) , ezért most, 2016ban is így kell csinálni mindenkinek? Anyám borogass! Mikor jutunk el végre oda, hogy az anyákat nem rekeszti ki a társadalom, nem kényszeríti arra, hogy a mikrokörnyezetében mozogjon a szerencsétlen, mert a társadalom nem tudja elviselni egy szoptató nő látványát/egy csecsemő üvöltését/egy kisgyerek nyüzsgését? Igen, anyám is boldog volt azzal, hogy súrolta a padlót, és csak otthon volt a gyerekekkel.Aztán sikerült a nemzedékének azt összedobni, amiben most élünk. Kötelező nekem is ilyennek lenni? Hahó, 21. század! Az anyaság és élet már lehetséges, nem kell választani!

kovacsbelane 2016.12.15. 11:38:44

@frv: Ja, elvoltak régen az emberek vakbélműtét nélkül is.

Attól, mert neked szerencséd volt, és mindig meg tudtad oldani, másnak nincs. Pl. autó nélkül - nem Budapesten - nekem a kórházi szakrendelésre kiveszkődni gyalog kb egy óra lenne (oda-vissza kettő), busszal meg fél (ráadásul átszállással, plusz a megállóhoz gyaloglás), ami abszolút nem a szoptatási időhöz és a kapott időpontomhoz igazodik, szóval ha nem lenne egy relatív rugalmas férjem, aki el tud szállítani, akkor biza kellett volna nyilvánosan szoptatnom. És nem, egyáltalán nem örültem volna.

Sieg 2016.12.15. 11:41:57

Nem undorító, nem természetellenes, de egy intim dolog, ami nyilvános helyen zavarba hoz másokat, ezért ha másokra is tekintettel akar valaki lenni, akkor lehetőség szerint próbál elkerülni.

De az "undi" kifejezés felnőtt szájából biztosan undorító. ;)

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:45:55

@frv: Akkor csak pár kérdésem lenne, ha annyira felfújtuk, jó? Kellett neked az otthonléted alatt TANULNI, hogy az ismereteid ne avuljanak el, és visszavegyen a munkahelyed? Volt MINIMAX (számítógép, telefon), ami miatt állandóan nyígott a gyerek, hogy azzal akar játszani? Kellett sorban állni, hogy felvegyék az oviba/bölcsibe? Volt 0-24ben inger, ami meghülyítette a gyerekedet? Rátok ugrott a közértben a promóciós bohóc, hogy vegyél neki azonnal csokik/lufit/utazást? Volt internet, amin mindenki - akit már a kismama szó is kiráz - az arcodba vágta, hogy miért vagy te a társadalom legalja, aki nem hálás azért, hogy otthon lehet, és szarul csinál mindent, mert pl ilyeneket talál ki, hogy nyilvánosan szoptat? Szembe kellett nézned munkanélküliséggel? Volt bárki, aki nyilvánosan beledumált, hogy te mit és miért csinálsz úgy ahogy? Amikor arról beszélsz, hogy "mi is megoldottuk", akkor feltűnik neked egyáltalán, hogy most hányféle elvárásnak kell megfelelni egy anyukának, és hányfélének kellett mondjuk csak 15-20 évvel ezelőtt? (A szocializmus szőrőslábú, nejlonotthonkás , bajuszos, elhízott anyukáiról meg inkább ne essen szó, hogy ma kb mennyi esélyük lenne tartós párkapcsolatra/munkahelyre/egzisztenciára...stb) Hidd el, senki nem fúj fel semmit. Nagyon megváltoztak a körülmények. Ma már nagyon kevés anyuka van, akinek a gyes alatt csak "az a dolga, hogy ellássa a gyereket", meg mondjuk a háztartást. Az ismeretségi körömben nincs olyan, aki nem dolgozott gyes mellett, minimum egy évet, nincs olyan, aki nem végzett el legalább egy-két képzést, és nincs olyan aki megengedhette magána azt a luxust, hogy csak "otthon van a gyerekkel". Ez már rég a múlté.

DarthVader 2016.12.15. 11:46:19

Engem nem zavar, hogy sok hülye begyepesedett agyú kommentel, amig otthon, a négy fal között csinálja, de nem kéne ezt ország-világ előtt csinálni. Régen se csináltak ilyesmit. :)

frv 2016.12.15. 11:48:34

Nem voltak el műtét nélkül, max belehaltak. De ennek a példának a mostanihoz semmi köze.
Lehet kérni szoptatási, elvonulási lehetőségeket, (ahogy már nagyon sok helyen van is ilyen kialakítva!!!) az teljesen más kérdés. Ez a teljesen nyilvánosan a mindenki képébe tolt szoptatás viszont sokaknak kellemetlen lehet. És ha a kismamák szeretnék, hogy segítsenek nekik és figyeljenek rájuk (buszon, sorban itt-ott-amott), akkor nem ártana, ha legalább minimálisan megpróbálnának figyelni ők is arra, amit a többség szeretne. Persze nem muszáj.

frv 2016.12.15. 11:51:40

@fizetekmegegysort: Igen, letettem a felsőfokú angol nyelvvizsgát, és elvégeztem egy felsőfokú szakmai tanfolyamot....

frv 2016.12.15. 11:53:17

@fizetekmegegysort: és volt internet, és minimax, és bohócok is.... sőtm, ne tudd, kisvonat is volt!!! nem volt ez annyira régen, ki kell, hogy ábrándítsalak... csak akkor még nem is hallottatok túl sokat a kismamákról, mert nem csináltak ekkora fesztivált maguk körül.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:55:14

@kovacsbelane: Mondjuk ezt az én anyukám is már csak az unokái születése után értette meg. Először ő is azt monda, felfújom, aztán mikor letettem elé, hogy mit kell elintézni, és mi az időbeosztás (hányra kell a kórházba érni, és mikor végez a másik kettő a suliban/oviban), akkor belátta, hogy ezt lehetetlen megcsinálni máshogy. Mondta is nekem, hogy mekkora szivatás velünk, hogy az ő idejében még minden sarkon ovi/suli/rendelő volt, így séta (rosszabb esetben 1-2 buszmegálló) távolságban mindent megoldott, most meg, ha a csecsemőt egy sima hat hetes uh-ra kell vinnem, akkor keresztül-kasul utazok a városon, míg a kórházba érek. Esélyem sincs megjárni egy szoptatási ciklus alatt.

paszmazo 2016.12.15. 11:59:07

A szaarás is természetes folyamat, mindenki csinálta már, mégsem kívánom látni, amikor valaki intézi.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 11:59:56

@frv: Akkor gratulálok, minden szuperanyák szuperanyája. Nagyon szuper vagy, hogy te nem csináltál magad körül fesztivált! Biztos megérte! Már csak az a kérdés, hogy ha ennyire szuper volt minden, és ennyire elégedett vagy, akkor mi a fenéért zavar téged az, ha más máshogy csinája? És miért gondolod, hogy mindenkinek így kellene? :)

Sir Galahad 2016.12.15. 12:01:29

Semmi gond nincs a nyilvános szoptatással. Gond azzal van, ha a szoptató anyukák elvárják, hogy a többiek emiatt érezzék magukat kellemetlenül, forduljanak el szégyenlősen, stb. Nem. A szoptatás intim dolog, de ha az anya másképp gondolja, lesz szíves nem sipítozni, ha ennek megfelelően kezelik.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.12.15. 12:02:26

az a generáció, amelyik azt hiszi hogy az étel a teszkó hátsó raktárában terem önmagától, meg nem tudja, hogy a hús a polcon valaha élőlény volt, nem csoda hogy undorítónak tartja a szoptatást... miközben vadul nyomkodja az ifonja képernyőjén a legújabb játékot meg a csetet

kovacsbelane 2016.12.15. 12:06:34

@fizetekmegegysort: aki nincs benne, vagy mázlija, hogy iszonyú alkalmazkodó gyereke van, az ha nem akarja, akkor nem érti meg.
Az én anyám is felnevelt 3 gyereket autó és nyilvános szoptatás nélkül, de tény, hogy egy kisvárosban, ahol 15 perc járóföldre megtalálható minden (bolt, patika, orvos, óvoda, iskola, posta, bank). Arról nem is beszélve, hogy a mi időnkben nem volt ekkora hájp a szoptatás körül, 2 hónaposan simán kezdődött a hozzátáplálás, szóval ez se volt akkora dráma.

frv 2016.12.15. 12:07:35

@fizetekmegegysort: Egyáltalán nem zavar... engem az zavar, hogy a kismamák körül kialakult egyfajta "utálathullám" azok miatt, amit ti csináltok. És azokat is érinti, akik egyébként normálisan próbálják megoldani a problémáikat.
Egyáltalán nem voltam szuperanya. Szuperember sem vagyok. Csak próbálok magamon kívül odafigyelni egy kicsit másra is.

Nazareus 2016.12.15. 12:08:32

Hmmm... engem nem zavar a nöi mell látványa... söt! :)

Persze megértem, hogy a Pride-on felvonulókat zavarja...

kovacsbelane 2016.12.15. 12:16:25

@paszmazo: Ja, de étteremben enni szabad? És mélyen dekoltált felsőben étterembe menni? Csak mondom, hogy kb annyi látszik ki szoptatás közben egy mellből, mert a lényeget a gyerek bumbi feje eltakarja.

kovacsbelane 2016.12.15. 12:24:27

@frv: Te amúgy miről beszélsz? Az egy nagyon fos társadalom ám, ahol egy nyilvános szoptatással (ami nem egyenlő a pucér csöcsmutogatással) gyűlölethullámot lehet elindítani.
A kismama meg kushadjon otthon, ki ne mozduljon soha sehova, amíg a gyerek szobatiszta nem lesz, mert zavarhat valakit? Csak mondom, hogy én nem szeretnék itthon ülni, és most már szégyenkezés nélkül tolom be az üvöltő gyereket a patikába, ha úgy alakul, részben azért, mert több helyen megnyugtattak, hogy a gyerek már csak ilyen és én ne érezzem szarul magam emiatt, részben meg azért, mert bizonyos dolgokat el kell intéznem.

És kifejezetten örülök, hogy a városban, ahol élek, nagyon sok babakocsis jár-kel az utcákon, boltokban, ráadásul az emberek többsége kifejezetten megértő és segítőkész, persze van egy csomó figyelmetlen ember is, de hát nyilván időnként én is az vagyok.

És igazából az a nagyon szomorú, hogy pont egy olyan nő nem érti ezt, aki maga is nevel gyereket.

Betteli 2016.12.15. 12:26:23

@kovacsbelane: Igen, és a simán 2 hónapos korban hozzátáplált mai 30-as, 40-esek nagy része cukorbeteg, ételallergiás, refluxos, és még sorolhatnám a többi "sima" gondot, amiért ez baromság volt. Most akkor el kellene felejteni azt, amit azóta a tudomány bizonyított és visszatérni a tudatlanságból eredő szokásokhoz....?

2016.12.15. 12:31:31

@endike: az én fiatalabb koromban nem volt divat a nyilvános szoptatás. Manapság a nők össze-vissza élnek, nincs napirend, csak bele a világba. Több testvérem van, de sose kellett anyámnak nyilvánosan szoptatnia minket, pedig nem volt olyan egyszerű és kényelmes az élet akkoriban, mint manapság.

Azt figyeltem meg, hogy azok a nők szoptatnak nyilvánosan, akik amúgy sminkelni, körmöt festeni, fésülködni is a liftben, autóban, villamoson kezdenek el reggelente, mert saját bevallásuk szerint semmire sincs idejük, hisz nem osztják be az idejüket, szétfolyik az életük a kezeik közül.

Alpha Decay (törölt) 2016.12.15. 12:36:08

@endike: Napi "bezzegrégenmindenjobbvót" poszt ismét megvolt. Minden generáció azt hiszi magáról, hogy az övé a legnagyobb királyság. Kivéve persze azokat, akik nem olyan csőlátásúak, mint te.

karandash amúgy remekül reagált az összes ostoba szoptatóspárti érvre, ami fel lett sorolva, úgyhogy erről ennyit. Utána jönnek a személyeskedések meg kinyilatkoztatások, csak a szokásos, mert nekem akkor is igazam van.
Külön vicc, hogy a poszt sem tartalmaz amúgy észérveket, max. az "ez természetes tehát jó/szabad" ostobaságot.

Karipapa01 2016.12.15. 12:39:17

Van véleményem: a munkatársammal meghívtunk ebédelni két angol vendég kollegát egy viszonylag jó és drága étterembe. A szomszéd asztalnál három hölgy ült, egyikük kisbabával. Ment az étkezés, beszélgetés, egyszer csak az anyuka felhúzta a blúzát és élővette a mellét a csészealj méretű mellbimbójával és a kibuggyanó tejcseppel. Csak összenéztünk, mert nem kifejezetten az a látvány volt, amire az ember ebéd közben vágyik, de szó nem esett, folytatuk az étkezést. Az étteremben nem szólt senki egy szót sem az esettel kapcsolatban. Miután az anyuka egy darabig maszatolta a mellével a gyerek arcát, az végre elkezdett szopni és úgy tűnt, hogy hála Istennek konszolidálódott a helyzet. De nem! A három hölgy fennhangon fejtette ki a véleményét az ügyben, hogy minden anyának joga van nyilvánosan szoptatni. Nehezményezték, hogy a többi vendég nem lesúnyt fejjel moslékol, hanem időnként nézi a cirkuszt, amit csapnak. Aztán jött a végifejlet. Miután a gyermek befejezte az étkezést, az anyuka egy kendővel megtörölgette és elpakolta a mellét, a kendőt a vállára tette és ráfektette a gyereket böfiztetés céljából. Ez sikeres volt, mert a gyerekből a táplálék fele a böfizésnél elég látványosan visszajött. Na itt tettük le az evőeszközt. Természetesen a hölgyek még mindig lamentáltak, pedig senki nem tett megjegyzést. Aztán odajött a pincér és csendben elnézést kért a hölgyek nevében.
Na most ez mire volt jó? Ezután ettől fogunk lelkesedni a nyilvános szoptatásért?

2016.12.15. 12:39:29

@endike: a nyilvánosan szoptató nők (anyának nem nevezném őket), pont abba a mai generációba tartoznak, akiknek iPhone tapogatás miatt semmire nem jut idejük. Ezért sminkel, öltözködik, fest körmöt, szoptat a buszon, étteremben, színházban.
Ilyen nővel rémálom lehet az élet.

Az én anyám sose szoptatott minket nyilvánosan, de a környezetemben is kizáróla a ma fiatal nők gondolják úgy, hogy a nyilvános szoptatás rendben van. Gyártanak hozzá álindokokat, de valójában elcseszik az idejüket otthon, nem szoktak rendszerességhez, ezért elúszik a napjuk.

A szoptatás természetes dolog, ahogy a szex is, de mégse csináljuk nyilvánosan a buszon egyiket se, ha normálisak vagyunk.

kovacsbelane 2016.12.15. 12:50:59

@Karipapa01: A nyilvánosan szoptató nők 90%-t észre sem veszed, mert diszkrét. Magamutogató szélsőség pedig minden csoportban van.

@Colonel H. Stinkmeaner: és ezenkívül van kb ezer dolog, ami nem nyilvánosság elé való, de valahogy mégis találkozni velük mindennap: pl orrtúrás, privát csevegések bonyolítása, vizelés, családi nézeteltérések.

hillman. 2016.12.15. 12:55:51

A tejszag senkit sem zavar csak a látvány? Hányingerem lesz a friss meleg tejszagtol; a tehénétöl is.
A látványt ugyan eltakarja a kendö , de a szagon nem változtat.
Szoptasson bárhol, de ne egy étteremben.

Nazareus 2016.12.15. 13:01:57

@hillman.: Étteremben enni szokás. A baba is eszik. Mi a gond vele? :)

Nazareus 2016.12.15. 13:02:55

@hillman.: Ja, nekem meg annak a pacalnak a szagától lesz hányingerem amit Te eszel :) De étteremben el kell viselnünk a mások által evett ételek idönként kellemetlen szagát. Persze lehet otthon is enni.

frv 2016.12.15. 13:05:56

@kovacsbelane: Hmmm.. többen leírták... próbáld meg végigolvasni azokat a kommenteket is, amik nem támogatják a nyilvános szoptatást... hozzá kell tennem, normális hangnemben teszik, "fos", "csöcs", "szar" és hasonló stílus nélkül.
Még egyszer mondom, kérlek próbálj meg szövegérteni: nem arról van szó, hogy nem lehetnek extrém helyzetek, és arra jó megoldás, egy-egy ilyen helyzeten mindenki túllép, a pincérek segítenek (amíg nem napi tízszeri probléma, és esetleg nem veri ki náluk is a biztosítékot..). De az nem lehet alap, hogy úgy éld az életed, hogy rendszeresen a mekiben, kávézóban, buszon, étteremben kelljen etetni a babát. És rendszeres legyen, hogy aki beül egy baráti beszélgetésre / kisebb üzleti megbeszélésre, akármire, az ebbe állandóan belefut. Nem a többiekre tartozik sem a melled, sem az abból csurgó tej. Ennyi.
Pontosan arról van szó, hogy én nem vártam el MINDENKITŐL, hogy hozzám alkalmazkodjon... hanem én próbáltam alkalmazkodni a helyzethez, végülis én vállaltam a saját gyerekem, és nem a világnak tettem ezzel szívességet, aki ezért essen előttem térdre...

Karipapa01 2016.12.15. 13:17:20

@kovacsbelane: Hát éppen ez az! Mert végül is ki a fenét érdekel, hogy egy csecsmőnek az anyja mellén van a feje! Még letakarni is marhaság, hiszen nincs abban semmi különös és egyébként sem látsztik semmi megbotránkoztató. Hanem az előkészületek és az "utómunkák" azok, amelyek akár még undort is kiválthatnak. Ha ezt az anyuka kellőképpen tudja kezelni, akkor nincs semmi gond. Ha meg nem, ne szoptasson nyilvánosan.

Szarazinda 2016.12.15. 13:22:20

@fizetekmegegysort: az a baj, hogy igazad van. Meg nem is :-) szerintem. Itt mindenki szélsőséges, komolyan mondom, olyan hitvita zajlik, mint a középkorban.

Mert ugyanis a dolog szerintem összetettebb. Eleve minden témában kábé az a paradigma, hogy a a) férfiak mindig, mindenben több szabadságuk van, még a modern világban is (van benne igazság), b) a nők el vannak nyomva, nehogymá' ne ihasson meg a barinőkkel egy lattemacchiatóchoccolinó lóf***t) miközben szoptat, nehogymá' apu pénzén 2-3 gyerekkel 6 évig gyesező, játszótéri anyuka ne kapja meg egy csttintésre az álommelót, amely a korábbi karrierje logikus folytatása, mert milyen diszkrimináció az (vmi igyazság van benne, de azért gondolkodjunk már el egy picit). A mai világ tényleg erre a leegyszerűsítésre épül, totálisan figyelembe véve minden mást.

Nem a nyilvános szoptatás jogáért kell küzdeni, hanem azért, hogy a nyilvános hivatalokban, intézményekben legyen szoptató-szoba, mert egyfelől valóban, többgyermekes anyukáknak is kell ügyeket intézni. Sok országban van ilyen. Tényleg megváltozott a világ, ezt figyelembe kell venni. De basszus, lattemacchiatózás nélkül is van élet. És itt jön a baj. A nyilvános szoptatásért ideológiai keresztesháborút folytatók a mcdonaldsal, meg a kávézással, meg a nehogymá otthonülő rabszolga legyek, és a jogom van hasonszőrű barinőkkel szocializálni.

Mert a mai nőknek mindenhez csak joguk van. Minden kell, ami az emancipaci nevében szabadság, soha, semmi nem természetes, csak az álszent, hímsoviniszta férfiak konstrukciója, stb, stb, stb. A férfiak feleljenek csak meg a nemi szerepeikből annak, ami a nőknek jó, a nők meg csak azoknak. De olyan nincs, hogy valamiről lemondunk, mert az lemondással jár. Mert az már a nehogymánelegyenjogom kategória.

És itt érkezünk el a szoptatáshoz. Egyetértek azzal, hogy a világ megváltozott, és ezért azokon a helyeken, ahová néhá muszáj elmenni, ügyfélszolgálatok, ilyesmi, ott oldják meg, h legyen kulturált lehetőség. De ez a kávéházban, mekiben, szoptatok, ez egyszerűen egy mondernkedő póz, az öntudat, a nekemjogomvan tipikus megnyilvánulása. Lehet nem menni kávéházba, ha nem megoldható egyáltalán (azért sok minden lehet, csak akarni kell). És bocsánat, akinek az igazán probléma, hogy a gyerek(ek) előtti életéről le kell mondania, az tényleg azt is megengedheti magának, hogy, ha már egy picit is nagyobbak a gyerekek, akkor legyen baby sitter, ha csak arra a 2 órára is, amíg kávézás folyik. Miért nem lehet megérteni, hogy bizonyos dolgokról le lehet mondani, és le is kell. A férj is melózik napközben, nem sörözik.

És igen, eltakarással meg lehet oldani a vizelést is, ami hasznos is lenne, amikor pl. egy szórakozóhelyen tömött sorok vannak a wc-nél, még sem hugyál senki céleszközbe. Nekem abból van elegem, hogy a nyilvános szoptatás kikerülhetetlensége az esetek túlnyomó többségében egyszerűen nem áll fenn, az egész egy hülye modernkedő, gőgös póz. És bocsánat, de tényleg annyira megváltozott a világ, hogy bennünket és a testvéreinket még fel lehetett nevelni, a mai gyerekeket meg nem? Mert ezt is axiómaként hajtogatja mindenki, csak nem tudom, igaz-e abban a korban, amikor egy csomó mindent pl. online is el lehet intézni.

Szóval lehet mindenféle érvet felhozni, és ezek néha igazak is, mégis az egész szerintem mégis a túltengő öntudatról szól, a többi a gombhoz varrott kabát. Nekem az egész ügyhöz kötődő túlterjengő öntudattól, meg úgy általában a "modern" anyák arrogáns hisztijeiből van elegem. Igen csajok, lehet nyilvánosan szoptatni, ha nagyon muszáj. De ez a melldöngető nekemjogomvan, ez visszataszító, és minden vagyok, de nem hímsoviniszta.

Nazareus 2016.12.15. 13:25:51

"És igen, eltakarással meg lehet oldani a vizelést is, ami hasznos is lenne, amikor pl. egy szórakozóhelyen tömött sorok vannak a wc-nél, még sem hugyál senki céleszközbe. "

Hehe... tavaly Hollandiában voltam ahol egy sportcsarnokban lévö rendezvényen voltam tizezer másik emberrel. Teljesen nyilt piszuárok voltak a pasiknak, ahova csak oda kellett állni és közben az emberek járkáltak a hátad mögött. Senkit sem zavart. Engem se.

kovacsbelane 2016.12.15. 13:28:03

@frv: Hadd használjak már olyan kifejezéseket, amiket szeretnék, köszönöm. Majd a bloggazda moderál, ha őt zavarja.
Egyébként honnan tudod, hogy az a nyilvánosan szoptató nő, akit te látsz, mire építette fel az életét?
Honnan tudod, hogy ő mindennap csakazértis nyilvánosan szoptat, hogy titeket bosszantson? Honnan tudod, hogy nem egy egyszeri alkalomról van szó? Pl csak azért ne vehessek részt egy családi eseményen, mert van egy 6 hónapos babám?
A nyilvánosan szoptató nők milyen alkalmazkodást várnak el MINDENKITŐL? Esetleg annyit, hogy ne tessék bámulni és beszólogatni, de ez gondolom érthető és nem túlzott kérés.

Én életemben nem szoptattam nyilvánosan, nem is tervezem, de lehet, hogy kerülök majd ilyen helyzetbe. Jó tudni egyébként, hogy egyeseknek a szoptatás a "szarással" (nem én írtam, mások írták, mielőtt megintesz a szóhasználatért) egyenértékű.

Egyébként 10 évig laktam Pesten, elég sokat jöttem-mentem, és mindössze 3 szoptató nőt sikerült a hosszú évek alatt felfedeznem, viszont nagyon sok forrónadrágos popót, kibuggyanó mellet, szőrös mellkast, kilógó tangát és alsógatyát, megannyi csókolózó és egymást taperáló tinipárt, és nyilvánosan vizelő férfit láttam.

Nem tudom, hogy te hogy voltál vele, de nekem nem csorog a mellemből a tej és praktikus öltözködéssel simán meg tudnám oldani, hogy ne lásson senki többet a mellemből, mint egy kivágott nyári felső esetén.
Én és az általam ismert kismamák nem külön bánásmódot igényelnek, mindössze annyit, hogy ne nehezítsék meg az életünket. Például ne nekem kelljen letolni a kocsit a járdáról az úttestre/sárba, csak mert ketten egymás mellett andalognak és nem férünk el annyian. Senki se vár alkalmazkodást, csak megértést a másiktól. Élni és élni hagyni.

Karipapa01 2016.12.15. 13:30:00

@Nazareus: És nőknek miért nem volt? Pedig ők is ott guggolhattak volna a szemközti falnál. Vagy mégsem annyira emanci a dolog? :D

Szarazinda 2016.12.15. 13:30:49

@Nazareus: Igen, én is láttam ezeket Hollandiában. Ha olyan eszközt fejlesztenek ki, ahol az anyukák az egész testükkel takarják a szoptatást, magyarul háttal vannak, és a falat, vagy műanyagot nézik, mint a holland piszoárban, akkor hadd szóljon. Akkor most képzeld el. Valaki feltalál egy céleszközt, amiben kismamák üldögélnek (vagy álldogálnak), mindenkinek háttal, bambulják a fejüktől 30 centire lévő falat. Mekkora nőiöntudat hiszti lenne már belőle. Elzárni, ezt az isten adta, csodálatos, szent tevékenységet, ilyen megalázó, degradáló, dehumanizáló módon, már hallom a hívószavakat a radikális feministáktól.

Karipapa01 2016.12.15. 13:34:10

@kovacsbelane: ezt írtad:"Hadd használjak már olyan kifejezéseket, amiket szeretnék, köszönöm. Majd a bloggazda moderál, ha őt zavarja. "
Most akkor a bloggazdának írod a kommentjeidet, vagy a többi kommenternek válaszolsz?

Treff Bubi 2016.12.15. 13:38:35

Szoptasson csak nyugodtan a nő, ahol éppen eljön az ideje, de takarja el a mellét. Az az alapvető probléma, hogy a női mell a férfiaknak egy szexuális szimbólum: engem például zavarba hoz, ha elővillan egy ilyen helyzetben. Viszont a szoptatós kismamák gyakorlatilag megszűnnek nőnek érezni magukat, a szülés utáni testi és hormonális káosz időszakában kizárólag anyaként funkcionálnak - ezért nem tudják átérezni a külső szemlélő zavarát.
De vegyünk egy másik példát: ha az utcán iszonyatosan rám jön a vizelhetnék, és már nem tudok betámolyogni egy presszóba, meg nyilvános vécé sincs a közelben, undorító dolog meglocsolni egy fát? Baj, ha valaki esetleg megpillantja a hímvesszőmet? Nem baj, hiszen a pénisz ebben az esetben nem mint nemiszerv, hanem vizeletürítő eszköz kerül használatba.

Zacskóstej 2016.12.15. 13:38:47

Én is szoktam pössenteni utcán. A kényszer nagy úr. Van hogy megbámulnak közben...ez van. Ha ő kirakja a mellét gondolom őt se zavarja hogy bámulják a cuclit.

Szarazinda 2016.12.15. 13:43:00

@kovacsbelane: "A nyilvánosan szoptató nők milyen alkalmazkodást várnak el MINDENKITŐL? Esetleg annyit, hogy ne tessék bámulni és beszólogatni, de ez gondolom érthető és nem túlzott kérés."

Na ettől az érvtől kapok agyf***t, ezerszer hallottam, akkora közhely. Először is, milyen elképesztő és valójában a férfiakat lenéző feltételezés már, ez a bambulás.

Nos: Nem, a férfiak nem bambulnak. Mit bambulnának, amikor semmi olyat nem látnak, ami számukra érdekes. Azt értsétek meg végre, hogy az is természetes emberi reakció, hogy az emberek többsége odakapja a fejét automatikusan, mert nem szeret jelen lenni más ember intim tevékenységénél, a szoptatás vastagon az. vannak szemérmesebb és kevésbé szemérmes emberek. Sok embert frusztrál, rohadtul nem a melleket látja a történetben. Az, hogy te mit tekintesz bambulásnak, a te dolgod. Valóban sokan odafordítják a tekintetüket automatikusan a szokatlan, és kicsit frusztráló emberi tevékenység láttán miatt.

Amúgy te is megoldottad az életed, látod? Nem állítja senki, hogy csak a bosszantás miatt csinálná az anyukák többsége, de igenis van benne egy nagyképű, álmodern arrogancia, amely nem veszi figyelembe a kulturális kontextust, a szemérmet. És mindent lesöpör az öntudattúltengő álérveivel, mert ő tudja, hogy nemlehetmásképpmegoldani. Vagy igen, csak kicsit akarni kellene.

Advanced Flight 2016.12.15. 13:43:34

@Colonel H. Stinkmeaner: "Azt figyeltem meg, hogy azok a nők szoptatnak nyilvánosan, akik amúgy sminkelni, körmöt festeni, fésülködni is a liftben, autóban, villamoson kezdenek el reggelente"

Persze, random követsz ismeretlen nőket az egész napjuk során? legalább ne hazudoznátok ilyen szánalmasan....

frv 2016.12.15. 13:44:00

@kovacsbelane: Hát bizony előfordult... lehetett is kapni ilyen spéci betétet a kismama-melltartóba, hogy ez ne zavarjon se engem, se mást. Ez is egy tök természetes dolog, de ez sem a többiek szeme elé való.
Azt végképp nem értem, hogy miért engem támadsz. Leírtam a véleményem, leírtam több körben, hogy miért nem értek egyet a nyilvános szoptatási hisztikkel (és itt most a hisztiről beszélek, olvasd el Szarazinda hozzászólását, tökéletes az összefoglalása, mindenféle indulat nélkül). És még egyszer: továbbra sem az egyedi, ritka, megoldhatatlan helyzetekkel van problémám. Hanem az ilyen elszánt, teljesen felesleges kirohanásokkal és a nyilvános, bárhol-akármikor szoptatási hisztériával.

Nem mellesleg olyan szavakat használsz, amilyeneket szeretnél, minden szó a kommentelőt minősíti.

Advanced Flight 2016.12.15. 13:46:28

@frv: "nem lehetnek extrém helyzetek, és arra jó megoldás, egy-egy ilyen helyzeten mindenki túllép, a pincérek segítenek (amíg nem napi tízszeri probléma, és esetleg nem veri ki náluk is a biztosítékot..). De az nem lehet alap, hogy úgy éld az életed, hogy rendszeresen a mekiben, kávézóban, buszon, étteremben kelljen etetni a babát"

És azt a tisztelt úri közönség honnan a vérből tudja, hogy az előtte zajló szoptatás éppen extrém vészhelyzet, vagy csak a napi rutin része? Hovatovább nem mindegy neki? jó esetben a büdös életben nem fog azzal a nővel még egyszer találkozni.

kovacsbelane 2016.12.15. 13:52:13

@Advanced Flight: Egyébként úgy írnak itt többen, mintha minden bokorban/kávézóban/mekiben/téren/moziban lenne legalább egy nő, aki a tejét folyatva lóbálná a mellbimbóját direkt azért, hogy őket idegesítse.
De nagyon érdekelne, hogy mondjuk hogy oldanának meg egy budapesti orvosi vizsgálatot úgy, hogy tömegközlekedéssel kell eljutni pl egy közeli kisvárosból.

Advanced Flight 2016.12.15. 13:52:24

Komolyan nem hiszem el, hogy itt tartunk a 21. században. Mást se hallani reggeltől estig, hogy demográfiai katasztrófa fenyeget, a "rohadt emancipuncik" meg csak karriereznek és nem szülnek gyereket - aztán, ha valamelyik mégis szül, máris jönnek a nagypofájú, szexista megmondóemberek, akik mindjárt kiosztják az anyukákat, hogy mit hogyan csináljanak egy csecsemővel, mert persze legyen már valaki, aki majd kitermeli a nyugdíjamat meg pelenkázza az öregotthonban a szaros seggemet 80 éves koromban, de nehogy már nekem egy szoptatás látványát el kelljen viselnem, össze is dőlne a világ.
És ne gyertek már ezzel a pofátlan hazugsággal, hogy egyes anyukák demonstratíve bemennek egy plázába és jól kiteszik a mellüket és direkt úgy szoptatnak, hogy mások zavarba jöjjenek!! hány ilyet láttatok? egyet sem, csak hazudtok, ocsmány módon, hogy a szar elméleteteket alátámasszátok valamivel, ha már a valósággal nem lehet, és ne tűnjetek olyan önző, embertelen mocskoknak, mint amilyenek valójában vagytok :-(((

frv 2016.12.15. 13:52:50

@Advanced Flight: mondjuk szól a pincérnek, aki egy nyugodtabb asztalhoz viszi, ahol nem színpadon kell szoptatnia. Van minden étteremben nyugodtabb, csendesebb hely, ahol ő sem zavarja a vendégeket, és a vendégek sem őket. Persze ez tőlük sem elvárható, ha napi rutinná válik

Nazareus 2016.12.15. 13:52:55

@Karipapa01: Szerintem nök is használhatták azokat. Vannak nök, akik tudnak állva pisilni (megtanulható).

Szarazinda 2016.12.15. 13:54:24

@Advanced Flight: "És azt a tisztelt úri közönség honnan a vérből tudja, hogy az előtte zajló szoptatás éppen extrém vészhelyzet, vagy csak a napi rutin része?"

Hát onnan kéremszépen, hogy ez az érv szinte soha nem hangzik el. Hacsak az nem extrém vészhelyzet, hogy az anyaság miatt esetleg nem lehet csak úgy mekibe, vagy kávéházba menni, mint az ötödik hónapban, amikor már modern anyuka nem dolgozik, de jókat koffeinmenteskapuccsínózik a barinőkkel. De tényleg, mi lesz legközelebb? A moziról miért mondanak le a modern anyukák? Tessék követelni, hogy moziba is lehessen menni babával, hát néha visít, viít, majd megetetem és akkor, jó esetben, abbahagyja, de hát ettől még lehet érteni a filmet, ne tessék odahallgatni. Miért nem lehet megérteni, hogy a férfiak jelentős részét ez SZEMÉREM miatt zavarja. Engem is. Tessék visszavenni az arcból, akkor majd elhiszem az extrém vészhelyzetet. Ami amúgy egyáltalán mi, egy szoptatás tekintetében? Hogy felsír. Hát akkor felhörpinteni az utolsó kortyot a GMO mentes, fair trade roibos teából, és hazamenni szoptatni. Ki fogjátok bírni.

Szarazinda 2016.12.15. 13:55:29

@frv: erről nem is beszélve, ott a pont

kovacsbelane 2016.12.15. 13:59:44

@Szarazinda: szemérem...:D Azért ugye ezt te se gondoltad komolyan. Az egész világ tele van olyan plakáttal, reklámmal, amelyeken melltartós nők mutatják be az árut, az utcákon miniszoknyás, aligfelsős nők rohangálnak. Hát, én még egy férfit se láttam szemérmesen elfordítani a fejét egy alapos dekoltázsról. :D

Advanced Flight 2016.12.15. 14:01:52

@Szarazinda: Ki fogjátok bírni.

Akkor ti is ki fogtok bírni egy szoptatást, ha már minden gond amúgy is a nők nyakában van a gyerek miatt. A terhesség, a szülés a szoptatás, a gondozás, orvoshoz hordás, később a szülőire járkálás, a leckekikérdezés, minden lófasz a gyerek 18 éves koráig 80 %-ban a nők dolga, ti meg itt sajnáltatjátok magatokat, hogy jajj, végig kellett néznem egy szoptatást. Ne nézz oda, vagy ülj át egy másik asztalhoz.
Vagy menjél te haza, ha ennyire zavarnak más emberek és üljél otthon a seggeden, akkor nem kell szoptató nőket látnod.

Nazareus 2016.12.15. 14:01:57

@Szarazinda: "Miért nem lehet megérteni, hogy a férfiak jelentős részét ez SZEMÉREM miatt zavarja"

Na ezt nem hiszem. Mármint a "jelentös részt". Szerintem meg igen kevés részét zavarja a férfiaknak. Persze értem én, hogy szeretnéd a saját álláspontod felnagyitva jelentösebbé tenni, de ez esetben kérek valami felmérési eredményt, ami igazolja.

Ahogy irtam, étteremben enni szokás. A baba is eszik. Mi a baj vele? :)

hillman. 2016.12.15. 14:02:57

@Nazareus:1. Ahogy szoptatni is. 2. A fött étel és a nyers tej nem azonos kategoria, ha tehéntej lenne kezeletlenül az étteremben akkor bezáratná a köjál. A kezeletlen ember tej viszont oké? A tehénnel alig van közös betegségünk.

Tudsz hus mentes étterembe menni, ha szeretnél; de nincs olyan hely ahol 100%ban biztos, hogy nem bukkan fel a tögyestej. Azelött a füstös kiskocsmákban viszonylag ritka volt a gyerek, miota tilos a füst már az se biztonságos.
Vannak éttermek ahol kiirják: gyerekbarát . Na oda nem megyek és nincs konfliktus. A mekiben az evök közt szoptatni ahol van pelenkázohelység a szememben provokácio és mint kiderült ezzel nem vagyok egyedül.

Advanced Flight 2016.12.15. 14:06:33

@frv: képzeld, ha egy nő nyilvánosan szoptatni kényszerül, mert mondjuk a gyerek 10 perce torkaszakadtából üvölt, akkor amúgy is igyekszik elvonulni, mert neki se egy élményfürdő ez az egész, tehát felesleges a légbőlkapott hülyeségeiden rugózni a nőkről, akik azzal töltik a napjukat, hogy nyilvánosan helyeken szoptatnak félóránként, hogy jól felidegesítsenek másokat. Mert ez csak a te rosszindulatú agyadban létezik, máshol nem.

Nazareus 2016.12.15. 14:07:44

@hillman.: "A fött étel és a nyers tej nem azonos kategoria"
Szag szempontjából lehet ugyanaz. Na meg van ahol nyers ételt is lehet enni (sushi, tatár...). De ez végül is mindegy. A lényeg, hogy bárhol zavarhat az általad éppen evett étel szaga valakit. Ez van, ha nagyon fél ettöl valaki, akkor ne menjen emberek közé.

Szarazinda 2016.12.15. 14:12:17

@kovacsbelane: de, abszolút komolyan gondoltam, olvasd el pl. treff bubi hozzászlását. Ige, sőt a római mozaikok és a reneszánsz festészet is. Ahogy te sem fordítod el a fejedet Firenzében a Dávid szobor pöcsének a láttán. Erre mondtam, kulturális kontextus. A bushman törzsben is nyilvánosan szoptatnak, más a kontextus. Itt, a modern világban viszont ez póz és hiszti. És a tevékenység élőben igenis felvet a férfiakban szemérem kérdést. Bennem biztosan, és a hozzászólásokból úgy tűnik, másban is.

Advanced Flight 2016.12.15. 14:14:01

@Nazareus: merthogy ez a nyilvános szoptatás téma semmi másról nem szól, mint újabb lehetőségről, hogy a férfiak megpróbálják korlátozni, irányítani és megalázni a nőket. Még mindig nem bírják elviselni, hogy a nő maga rendelkezik a testével és nem otthon ül láncraverve a konyhában, ez a szoptatástéma remek alkalom, hogy megint belepofázzanak a nők dolgaiba, és úgymond "helyretegyék" őket. Ez egy attitűd, rengeteg férfi élete végéig nem bírja levetkőzni, sajnos. És persze itt van néhány nő, aki vadul helyesel, mert szeretne buksisimit a férfiaktól, hogy milyen jól hátbadöfte nőtársait.

Szarazinda 2016.12.15. 14:15:24

@Advanced Flight: na, ebből a hozzászólásból látszik, hogy semmit nem értettél meg.

"ha már minden gond amúgy is a nők nyakában van a gyerek miatt", na ez az alapállítás, ez az áldozatszerepben való tetszelgés, na, ha van valami az modernkedő, emancipált anyanarratívában valami, amit el kellene már takarítani, az ez a tévképzet. Ami aztán az ultima ráció, mindenre a jolly joker érv, kár, hogy nem igaz. Ez a szent anya szerep, ez a hősök vagyunk, éjszakázunk, szoptatunk, sír-nemértjük, jajjaj.

Szarazinda 2016.12.15. 14:18:39

@Nazareus: semmi, nem is állítottam. Ilyet. A szoptatás, és az ahhoz kapcsolódó öntudatos műhisztivel van a gond. Ha adódik egy olyan szutu, amikor egyszerűen lehetetlenség megoldani nyilvános szoptatás nélkül, akkor kibírod étterem nélkül. Amúgy meg milyen kutatás van bármire az itt elhangzó állítások közül? Ugyanmár. Én így érzek, te, meg más, másképp. Van itt más hozzászóló, akinek szintlén ez a gondja, mások nem tudják pontosan megfogalmazni, stb.

Advanced Flight 2016.12.15. 14:18:55

@Szarazinda: "ez a tévképzet"

Hány évet töltöttél otthon a gyerek mellett gyeden/gyesen a feleséged helyett?

Szarazinda 2016.12.15. 14:21:51

@Advanced Flight: Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Végre. Erre vártam. Nem mindegy? Hány évet töltöttél ezer olyan dologgal, ami a férfiszerepből adódik, és hát némi lemondással jár? Könyörgöm, ezzel a hős anya dumával ne gyertek.

2016.12.15. 14:25:49

A kamatyolás is a természet része.
Aki elfogadja a nyilvános szoptatást, az ne fintorogjon, ha mondjuk a metrón mellette létező párocska belefeledkezik a 69 örömeibe!

Advanced Flight 2016.12.15. 14:26:20

@Szarazinda: tehát egyet sem, csak ugatsz. Ennyi voltál te is meg a hitelességed is.

"Hány évet töltöttél ezer olyan dologgal, ami a férfiszerepből adódik"

És mi belepofázunk abba, hogy mit csináltok ti nyilvánosan? vagy nem nyilvánosan? írunk hosszas értekezéseket arról, hogy a férfiak ne túlórázzanak, mert illetlenség, vagy ne menjenek csapatépítő tréningre, mert az is bunkóság? Ja, nem. Csak ti gondoljátok, hogy belepofázhattok a mi dolgainkba. Középkor. Még mindig, sajnos.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 14:26:34

@kovacsbelane: Igen, jómagam is belefutottam abba, hogy az első gyerekemnél azt gondoltam, én vagyok aki marha jól csinálja, és mit nyivákol itt ez a sok anyuka, hát ez sima ügy. A gyerek eszik, alszik, cuki, hurrá.... Aztán a másik kettő elég hamar megtanított arra, hogy nem én vagyok a nagyonügyes, nagyonodafigyelő, hanem oltári mázlim volt az első gyerekem temperamentumával. :) Azóta harapok különösen az egy gyerekesek "bölcsességeire", ami lehet, hogy helytálló az adott gyermek tekintetében, de akinek egy van, az nem tudja, milyen a más gyerek, a több gyerek, csak ítélkezik, mert neki mázlija volt (és azt hiszi, ez a saját érdeme). Az elsőt még nekem sem kellett soha, sehol nyilvánosan szoptatnom. A másik kettőnél már egész más volt a helyzet. Alkalmazkodni kellett: a helyzetekhez, a gyerekekhez, egymáshoz.

Advanced Flight 2016.12.15. 14:27:43

@Dr. Trejo: ha abba nem is, de nyilvánosan csókolózni pl. szoktak a kamaszok, és senki nem cseszi le őket.

Nazareus 2016.12.15. 14:27:45

@Szarazinda:
"A szoptatás, és az ahhoz kapcsolódó öntudatos műhisztivel van a gond. "

Én semmilyen mühisztit nem látok körülötte. Max vitatkozást.

" Én így érzek, te, meg más, másképp."

Igazad van, pont ezért nem akartam-akarom elfogadni az állitásod, hogy a "férfiak jelentös része".... :)

Karipapa01 2016.12.15. 14:31:59

@Advanced Flight: ezt írtad: "Akkor ti is ki fogtok bírni egy szoptatást, ha már minden gond amúgy is a nők nyakában van a gyerek miatt. A terhesség, a szülés a szoptatás, a gondozás, orvoshoz hordás, ..."
Azt javaslom, ne szülj gyereket. A gyereknevelés nem munka, hanem hivatás.

Szarazinda 2016.12.15. 14:32:06

@Advanced Flight: Anyád ugat. Mivaaaan? Milyen hitelességem? Nem pofázik itt bele senki semmibe, vagy ha igen, nem töbször, mint a nők a férfiak dolgába. Ha jól értem, a szupermodern logikád szerint:

Én: lágyszi ne nyilvánosan csináljátok mert zavar, nekem tényleg szemérem okán kellemetlen.
Ti: Nehogymá, természetes, jogunk van, ne pofázzatok bele hímsoviniszta bunkók, mi hős anyák vagyunk
Én: szerintem erről le lehet mondani, vannak az anyasággal járó lemondások, ahogy az apasággal is
Ti: hányszor voltál anya?
Én: Nem mindegy:
Ti: akkor mit pofázol.

Hát elmész te a p*ába.

Amúgy meg olvasd már el a korábbi hozzászólásaimat a szoptatóhelyiség témában.

Karipapa01 2016.12.15. 14:33:18

@Advanced Flight: "Hány évet töltöttél otthon a gyerek mellett gyeden/gyesen a feleséged helyett?"

Miért kellene?

frv 2016.12.15. 14:33:26

@Advanced Flight: Ne keverjük a dolgokat. A nyilvános szoptatás, az a nyilvánosság előtti szoptatás. Nem az, hogy nyilvános helyen elvonulok valahová, hogy se engem ne zavarjanak, se én ne zavarjak. Se a babát a tömeg....
Én kérek elnézést, de a nyilvános szoptatás mellett kardoskodók pont azt szeretnék, hogy ők akárhol, akármikor szoptathassanak, nem véletlenül volt a meki-beli szoptatós demonstrálás, az éttermekben a problémás szituációk.

Egyik hozzászólásomban sem voltam senkivel egy szó erejéig sem rosszindulatú. Le sem hülyéztem senkit a véleményéért. De lehet sajátom, annak ellenére, hogy nő vagyok (ráadásul egészen gyakorlati tapasztalattal a kérdésben), és hidd el, nem szorulok kobaksimire ezügyben, de előfordulhat, hogy van olyan ember, aki egyetért velem.

A vita lényege nem az, hogy megpróbáljuk megalázni a másikat, vagy nekiállunk becsmérelni a személyét. Ez már azt jelezné, hogy nincs több értelmes érv.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 14:33:55

@frv: Igen, kialakult egy utálathullám. Köszönhetően azoknak, akik felneveltek egy nemzedéket a négy fal között, és ez a nemzedék állandóan jön az "anyám is felnevelt úgy hogy" dumákkal. És tágra nyitott szemekkel csodálkoznak, hogy 2016ban a nők nem az anyaság vagy élet, hanem az anyaság és élet mellett teszik le a voksukat. Meg köszönhetően azoknak, akik anya létükre emelkedett hangon osztanak ki minden más anyukát, aki máshogy csinálja mint ők, mondván " én is végig csináltam". Ezzel úgy állítják be, mintha a nyilvános szoptatás arról szólna, hogy nők TÖMEGEI ülnek a kávézókban, és kitett mellel 0-24 -ben etetnek csecsemőket. Ezzel szemben az igazság az, hogy kb egy év alatt az ember egyszer fut bele olyan jelenetbe, hogy egy anya gyermekét szoptatja, azt is diszkréten. De a hozzád hasonló "másra figyelő" nőknek köszönhetően, akik ilyenkor rögtön azzal jönnek, hogy micsoda anyák az ilyenek, hisz én is felneveltem az enyémet anélkül, hogy akár egyetlen egyszer is nyilvánosan szoptattam volna", és képtelenek évente egyszer 10-15 percben tolerálni a gondolatát annak, hogy valaki az adott helyiségben szoptat. A látványát ugyanis nem kell...@fizetekmegegysort:

fizetekmegegysort 2016.12.15. 14:35:54

@hillman.: szagoltál te már anyatejet valaha? A mellből a csecsemőbe jut, közvetlen kapcsolattal. Ha te annak, hogy a szomszéd asztalnál valaki szoptat, érzed a SZAGÁT, akkor sürgősen menj el parfümkészítőnek, jól megélnél belőle.

Szarazinda 2016.12.15. 14:37:20

@Nazareus: lehet vitatkozásnak is hívni, nagy jelentősége szerintem nincs. Ahhoz képest, hogy a férfiak jelentős része..., attól még itt is utaltak rá mások is, és elég divatos topik ez most, sok írás, vita van erről. Hidd el, sokakat zavar. Miért kell azonnal lehímsovinisztázni mindenkti, meg ne bambuljonozni, aki azt meri mondani, hogy ez túl intim dolog ahhoz, hogy nyilvánosan csinálják, és normálisan gondolkodó férfiakat, sőt nőket is zavar(hat). Elég sok anyát ismerek, akiknek ugyanez a arroganciafaktor nem tetszik.

Miért nem lehet megoldás egy olyan helyiség, ahol megoldható, ahol ezt lehet elvonulva intézni? Többen felvetettük ezt itt. Ha pedig nincs ilyen helyiség, akkor ki lehet bírni, hogy nem oda megyünk. Ennyi

kovacsbelane 2016.12.15. 14:37:42

@Karipapa01: Ja, hivatás. De nem csak az anyáé. Hanem normális esetben anyáé és apáé együtt.

Karipapa01 2016.12.15. 14:43:50

@kovacsbelane: Most, hogy mondod?... erre eddig nem is gondoltam :(

Nazareus 2016.12.15. 14:44:52

@Szarazinda: Biztos van akit zavar. Lehet, hogy én vagyok túl toleráns :) Max vigyorgok egyet magamban, mint ahogy akkor is, ha látok egy férfit a fa mellett állni... Én általában úgy állok hozzá, hogy ha ENGEM zavar valami, akkor én megyek arrébb és nem a másikat küldöm el. Ugyanigy voltam a dohányzással is. Ha valahol nagy volt a füst, akkor kimentem, nem a cigiröl próbáltam leszoktatni másokat.

kovacsbelane 2016.12.15. 14:47:43

@Szarazinda: én problémám-te problémád. Az én problémám, hogy a gyerek éhes, meg kell etetnem. A te problémád, hogy ez zavar. Ez esetben csendben fordulj el.
Egyébként ha jól sejtem, akkor te sem botlasz úton-útfélen szoptató nőbe, nekem 10 év pesti élet alatt sikerült 3-ba, ebből kettő meglehetősen diszkrét volt.
Nem kell úgy tenni, mintha ez egy általános dolog lenne. Egyébként alig van nyilvános hely, ahol létezik baba-mama-szoba (nem, a vécébe besuvasztott kisszék nem számít annak!), szóval egyelőre marad ez a megbotránkoztató dolog.
És kérlek, ne oszd be más idejét, hogy ki-mikor-hova mehet, mindennek oka van. És ha az kell ahhoz, hogy mindenhol legyen kulturált szoptatós szoba, akkor hajrá, menjen a "műhiszti".

fizetekmegegysort 2016.12.15. 14:48:27

@Szarazinda: Teljesen igazad van, vannak szélsőségek. De te is elkövetsz egy hibát. Mondd, te ha látsz egy kávézóban szoptatni egy anyukát, aki mondjuk másik kettő emberrel (legyen az nő vagy férfi) beszélget, akkor te honnan tudod biztosan, hogy azok ott lattemakhiatóznak, amiről le lehetett volna mondani? Honnan tudod, hogy miért ülnek ott abban a kávézóban? HOnnan tudod, hogy az a gyerek egyébként - a hét 7 napjából kb 7 napon - mindig ebben a két órában szokott a babakocsiban aludni, csak aznap reggel fejlődési ugrás kezdődött nála, és pont most, ma épp kér enni (akkor amikor aludni szokott)? Honnan tudod, hogy az az anyuka nem két olyan rokonával röhögcsél, akik egyébként épp két napot vannak Budapesten, és megbeszéltek egy talákozót, mert 5 éve nem látták egymást? És honnan tudod, hogy erre a találkozóra nem volt eleve leegyeztetve a bébiszitter, csak lebetegedett, és igen, ilyen helyzetben anyuka nem vár még öt évet, hogy lássa az unokatesóját? Honnan tudod, hogy nem épp egy munkamegbeszélés folyik (ugye jó néhányan már nem irodából dolgoznak)? Honnan tudod, hogy nem az adott kávézó tulajdonosát látod ott beszélgetni egy leendő alkalmazottal, a grafikussal, vagy a könyvelőjével, aki szoptat? Arra próbálok rávilágítani, hogy a gyerek nem egy kiszámítható falióra. Nem egy programozható berendezés. Az anyaság pedig nem egy pénzbedobós automata, amibe bedobod a huszast, és kidobja a boldoggyerek pihentanya eredményt. Egymillió oka lehet, amiért egy nő röhgöcsézve lattemakhiatózhat egy étteremben, és közben szoptat - de te rögtön tudod, hogy DIREKT azért teszi ezt, hogy téged, az egyszeri állampolgárt ZAVARJON! Most azért eltekintve attól, hogy mennyire normális dolog az, hogy zavar valakit a szoptatás, had kérjelek meg, hogy őszintén válaszolj: Az elmúlt 5 éveben hány ebéded/kávézásod tették tönkre hobbiból étteremben és kávézókban röhögcsélő anyukák, csecsükön lógó deddel?
És még egy dolgot had kérdezzek meg: ha egy nő 15 évig dolgozik és karriert épít, majd szül egy gyereket, akkor komolyan, utána már álmodni se merjen a normális állásról? Mert neki már nem jár? Büntetjük a gyerekszülést?

Szarazinda 2016.12.15. 14:54:49

@Nazareus: igen, ebben van igazságod. Engem ebben az egészben ez a mérhetetlen arrogancia zavar. Hogy töknyilvánvaló, ez a nekem a modern, emancipált anyának mindenhez jogom van, ez a mérhetetlen öntudat. És ez az egész ennek a szimbóluma, kifejeződése. Ha egy normális, pláne modern gondolkodású férfira rászólsz az utcán, hogy ugyan ne vizeljen a fa tövébe (pedig semmivel sem veszélyesebb, egészségtelenebb, undorítóbb, mint amikor a kutya teszi), akkor nem kezd el ideológiai háborút vívni, hanem, normális esetben elgondolkodik, hogy ez tényleg zavarhat mást. És megpróbálja kivárni, amíg vécé közelébe ér. Ha nekiállna ideológiai háborúzni, meg ezt a sok álszent, kicsit nyálas, genderhisztit nyomni, ugyanígy vitatkoznék

fizetekmegegysort 2016.12.15. 14:55:12

@Nazareus: nőknek van állvapisilős tölcsér. :)

frv 2016.12.15. 14:57:53

@fizetekmegegysort: Nem ez így nem igaz. Az utálathullám azok miatt a hangos kismamák miatt alakult ki, akik úgy érzik, hogy nekik (és az ő gyerekeiknek) mindent lehet, és ezt a többi embernek mind el kell viselni. És bővítsünk, itt most nem csak a szoptatásról van szó, hanem a gyerekneveléssel járó egyéb velejárókról (hogy viselkedik a gyerek nyilvános helyen, mikor szólok rá, mikor nem, hogy viselkedünk egy szállodában, rövidebb-hosszabb nyaralás alatt stb stb stb).

Nem a gyerekekkel van baj, a szülők hozzáállásával. Na persze NEM MINDEGYIKÉVEL, de minél agresszívabban demonstrálnak a "nekünk mindent lehet" pártiak, most éppen a bárhol-bármikor-szoptatásról, annál többet szenvednek a normálisan gondolkodó kismamák, mikor egyszer-egyszer nehéz helyzetbe kerülnek.

Ez ugyanolyan,mint mikor biciklisként hazafelé belefutsz 5 agresszív sofőrbe, akkor otthon már totál pipa leszel az "autósokra", holott közben 300 normális sofőr mellett mentél el, de az fel sem tűnt.

Ja: nem négy fal között neveltem a csemetém, van bkv, gyerekkocsi, megoldottam, csak figyeltem a napirendre. Nem tudom, nálatok hogy működik, de nálam, illetve az ismeretségi körömben levő babáknál a rendszer, a kiszámítható dolgok kicsi korban nagyon fontosak voltak. Ja, és igen, volt, hogy 1-2 dologról le kellett mondanom, de ez egy anyánál előfordul, és később még többet elő fog, ettől még nem áll le az élet. Senki nem mondta, hogy egy csecsemővel/kisbabával minden ugyanolyan marad, mint előtte volt.... vagy rossz újságot olvasott az, aki így gondolta

Szarazinda 2016.12.15. 15:01:47

@fizetekmegegysort: "Arra próbálok rávilágítani, hogy a gyerek nem egy kiszámítható falióra"

Figyu, tényleg nem akarom túlfényezni magamat, de olvasd el a korábbi hozzászólásaimat. Ilyet, és még ezer mást, amit implikálsz nem mondtam, és nem gondoltam.

Honnan tudod, hogy nem tudna otthon találkozni az 5 éve nem látott unokatesójával, honnan tudod, hogy a munkamegbeszélést nem lehet egy irodában intézni. Értsd meg, ennek a honnan tudodnak nincs értelme, mert persze, soha nem tudhatod. Néhány dolgot azonban igen. Üvölt a kérdésről a műhiszti, mert ez az utóbbi években lett divat, mert azóta átlag háromhavonta felvetődik ez valamilyen írás formájában, tehát foglalkoztatja az embereket, beszélgetnek az emberek az ismerőseikkel erről. És érvelnek ilyen fórumokban. Ennyit lehet tudni, mást nem, és másnak az ellenkezőjét sem. Sokaknak visszatetsző, érvelnek mellette, mások szerint anyagi jog, és mindenkinek a középkori hímsoviniszta kurvaanyját, aki ennek hangot mer adni.

Szarazinda 2016.12.15. 15:02:56

Ja, egyébként pont a szélsőségességgel van a bajom, ott van az első hsz-emben. Meg megoldási javaslatok is.

Szarazinda 2016.12.15. 15:04:06

@frv: végre valaki. Ha már én hülye vagyok, legalább frv-re figyeljetek :-)

fizetekmegegysort 2016.12.15. 15:05:20

@Szarazinda: Khmmm... az egyik gyerekem 2500 gr-al született problémás terhességből. Egy éves koráig kapott anyatejet, létfontosságú volt számára az anyatej. Ha sírt, etettem. Ha bárki azt mondta volna, itassam meg teával, menjek haza szoptatni, ki fogja addig bírni, istenbizony, visszakézből vágtam volna pofán, miközben megkérem, hogy a saját dolgával foglalkozzon. És nyugodtan hápoghatott volna utána, hogy túl öntudatos anya vagyok.

Nazareus 2016.12.15. 15:12:18

@Szarazinda: Furcsa dolog ez a "jogok" kérdése. Fogadni mernék, hogy van átfedés a nyilvános szoptatást kritizálók és a kutyájukat az utcára piszkitók halmaza közt :)

Persze, az arrogancia nem jó. Én nem érzek viszont arroganciát a megszólalásokban, habár "Advanced Flight" barátunk hozzászólásai igencsak közelitenek hozzá.

Szarazinda 2016.12.15. 15:16:29

@Nazareus: Fogadni mernék, hogy van átfedés a nyilvános szoptatást kritizálók és a kutyájukat az utcára piszkitók halmaza közt :)

Remélem komoly a szmájli, :-) mert amúgy elképzelni sem tudom, ezt honnan veszed. Lehet, hogy igazad van, de én csak magamból, illetve a baráti körömből tudok kiindulni.

Kutya után felszedjük, nem is kérdés. A melegfelvonulást támogatjuk (valaki itt korábban felvetette azt is, hogy akik ezt a szoptatós divathülyeséget kritizálni merik, azok a melegfelvonulást is betiltanák).

Szóval szerintem a műmodern arrogancia sokakat zavar. Ja, hogy nem elsőgenerációs "felkapaszkodottak, hmmm, bocsánat, értelmiségiek" vagyunk, akik neofita agresszióval demonstrálnak minden mellett, ami szerintük progresszív, meg modern? Jakérem, általánosítani én is tudok :-)

Karipapa01 2016.12.15. 15:19:56

@frv: "Az utálathullám azok miatt a hangos kismamák miatt alakult ki, akik úgy érzik, hogy nekik (és az ő gyerekeiknek) mindent lehet, és ezt a többi embernek mind el kell viselni. És bővítsünk..."

Ez így igaz, ahogy leírtad. Az előzőleg llert történetem szerint, ha az anyuka ad magára annyit, hogy diszkréten végzi az előkészületeket, böfiztetésnél leltakarja a gyerek fejét egy kendővel (hiszen úgyis tudja, hogy mi következik) ,és a másik két hölgy nem provokatív a kutya sem foglalkozott volna velük. De ők az emanciharcban a botrányokozást választották fegyverül. Aztán csodálkoznak a reakción.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 15:26:44

@frv: Erről beszéltem. Volt egy gyereked, és onnantól tudod, hogy minden gyerek napirendes, te meg tisztes anya vagy, mert figyeltél a napirendre, s lám, nem is kell szoptatni nyilvánosan, mert minden megoldható. De ez nem így van.
Egyes számú gyerek napirendes. Óramű pontossággal, 3 óránként eszik, majd alszik 45-50 percet.
Kettes számú gyerek napirendes. 2-4 órás ciklusokkal. (2 óra múlva eszik, aztán 4 óra múlva, aztán megint 2...)
Hármas számú gyerek előkészületben.
FEladvány: anya hogy tud bárhova kimozdulni úgy, hogy sem szoptatni, sem altatni ne kelljen?
Ja, hogy innentől bonyolult, és nem lehet osztani az észt, hogy dehát kiskorban fontos a napirend, meg le kell mondani? TE az egyetlen gyerekeddel nagyon könnyen lemondtál, de bele sem gondolsz, hogy ezzel a szöveggel azt mondod, hogy más, aki többet szül 3-6-9-12 évig mondjon le mindenről ami nyilvánosság/élet/munka. Sanszos, hogy 2-3-4 gyerek esetén előfordul olyan, hogy nyilvánosan nem jól viselkednek, akkor is, ha anyuka és apuka egyébként a belét kidolgozza, hogy tisztesen nevelje őket. Mindig lesz valakinek valami problémája, amiért nyöszörög, sír, csapkod, vagy valamilyen formában negatív véleményt formál. Neked volt 2 évig dackorszakos gyereked, másnak van 10 évig dackorszakosa. Persze, én is kijelentettem az elsőnél, hogy milyen hülye mindenki, aki nem szoktatja napirendre a gyerekét, aztán megláttam a másodiknál, hogy azt lehet napirendre szoktatni, aki napirendes gyerek. Azóta nagyon óvatosan bánok az olyan kijelentésekkel, hogy nem a gyerekekkel van baj, hanem a szülőkkel. Belegondoltál te abba valaha is, hogy adott esetben olyan anyukákat és apukákat minősítgetsz, akik kb 3-4szer annyi energiát, időt és ÁLDOZATOT hoztak a gyerekeikért, mint te a sajátodért ? Azt mondod "Senki nem mondta, hogy egy csecsemővel/kisbabával minden ugyanolyan marad, mint előtte volt.... vagy rossz újságot olvasott az, aki így gondolta" de közben te vagy az, aki egyetlen újságot olvasol, holott nagyon sokféle újság van ebben a témában.
Mondok még valamit. 3 gyerekem van. Tündérgombócok. A két kicsi tökéletesen "működik", cukik, viselkednek. A nagy figyelemzavaros, idegrendszeri éretlenséggel. Nem tehet róla, terhelt terhességből született. Nem hat ki az intelligenciájára, de a viselkedésére igen. Igen, ő az, aki miatt te engem minősítgetni fogsz, mert a szállodában majd nem úgy viselkedik ahogy elvárnád, és nincs a homlokára tetoválva, hogy miért. És rólam is azt fogod mondani, miattam, mert nem szólok rá amikor kéne, de nem tudod, hogy miért nem teszem. A hozzád hasonló ítélkezők szerint velem van a baj, mert nem nevelem meg, és eztért nem viselkedikaz étteremben. A te univerzumodban fosszam meg a másik két gyerekem is mindentől, mert a felnőtt társadalom képtelen alkalmazkodni a gyerekekhez. Ez fordítva persze elvárható. Pontosan azzal van a baj, hogy a bezzeganyák beállítják magukat "normálisnak", meghúzzák a bezzeggyerekeikkel "normalitás" mércéjét, és mindenki, aki kicsit is másként csinálja, vagy csak egy kicsit nehezebb gyereket kapott, vagy esetleg igazoltan problémásat,az a teljes társadalom megítélésétől szenved azok miatt, akik az "én is megcsináltam, lemondással jár" kényelméből lőnek másokra. Szerintem ezen egy kicsit gondolkodj el, mielőtt minősíted azokat, akik nálad sokkal nehezebb lapokat húztak a pakliból!

fizetekmegegysort 2016.12.15. 15:29:21

@Szarazinda: Nincs és. Még mindig úgy ítélsz és veszel egy kalap alá mindenkit, hogy a) nincs információd b) a saját kényelmed egy csecsemő egészsége elé helyezed. És c) még mindig nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy az elmúlt 5 éveben hány szoptató terrorista miatt szenvedtél étteremben vagy kávézóban. CSak hogy a műhiszti tulajdonosát beazonosítsuk. :)

frv 2016.12.15. 15:37:18

@fizetekmegegysort: Nem ítélkeztem, véleményem van. Nem mellesleg, mint említettem, a barátnőim között több többgyerekes van, és ők is megoldották ugyanezt a problémát.
Nem személyeskednék veled, igazán nem értem, miért folytatsz velem valamiféle különharcot... Van egy véleményem, többször, több érvvel alátámasztva leírtam, hogy miért gondolom úgy (és ezek nem a saját életemből vett dolgok, hanem az általánosságok, keresd vissza, ha gondolod)
Egyetlen egyszer nem írtam senkire, hogy hülye vagy idióta.. kifejezetten figyelek arra, hogy ne személyeskedjek, ha lehet, még azzal sem, aki velem megpróbál.

Vitatkozunk, érvekkel, nem feszkólevezetünk egymáson.

Fogalmad sem lehet, én mit és hogyan csináltam végig, milyen nehézségekkel, problémákkal. De ez nem is a témához tartozik. Itt nem az egyéni módszerek gyors megvédéséről, vagy valamiféle önigazolás-keresésről van szó....

Te csináld pont úgy, ahogy akarod... majd az idő úgyis eldönti, hogy jól csináltad-e.

Szarazinda 2016.12.15. 15:42:18

@fizetekmegegysort: Akkor válaszolok:

Ha az eddigi hozzászólásaimból azt veszed le, hogy egy kalap alá veszek mindenkit és nincs információd, akkor máris felesleges tovább érvelnem, nincs meg a képességet, vagy csak elhomályosítja az indulat, hogy felfogd, amit mondok.

Az elmúlt 5 évben számtalan alkalommal láttam, és zavarban éreztem magam, te hányszor kerültél ilyen helyzetbe? (mármint, hogy valami zavar, amelyről mások arrogánsan és nagyképűen üvöltik, hogy mekkora joguk van hozzá, és komplett szociológiai-filozófiai-ideológiai háborút vívnak, és ha te másképp gondolod, akkor egy rohadt fasiszta vagy). Amikor az ultima ráció az, hogy nincs gyereked, más felé meg az, hogy csak egy van és nem tudhatja milyen hárommal, tehát barom vagy, ha feszegeted a témát, de azért mégis fel kell hozni havonta és agendává tenni, mert az milyen menő már? Ugyanmár, te hogy veszel egy kalap alá mindent?

Karipapa01 2016.12.15. 15:52:00

@fizetekmegegysort: Egyet ne felejts! Társadalomban élünk! Vannak törvények és vannak erkölcsi- és egyéb viselkedési szabályok, amiket be kell tartani annak érdekében, hogy békében, egymás zavarása nélkül egymás mellett tudjunk élni. Itt a viselkedési szabályokra térnék ki, ami évezredeken át alakult ki de még annál is régebbi, hiszen az állatvilágban is fellelhető. Tény, hogy szükséges valamilyen tolerancia azon egyedekkel szemben, akik valami miatt nem tudnak megfelelni a mindenkitől elvárt viselkedési követelményeknek, de ezt kikényszeríteni nem lehet. A tolerancia mennyiségét sem.
De itt most eltértünk a témától, ez egy más blogban lehet vita tárgya. Maradjunk a nyilvános szoptatásnál.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 16:43:05

@Szarazinda: Miért vennék egy kalap alá mindent? Épp azt mondom, hogy nagyon más volt a véleményem a szülőkről és a gyereknevelésről míg egy - könnyű természetű -gyerekem volt, mint most, hogy három nagyon különböző van, ráadásul egyik viselkedés problémás. Épp ezért lettem toleráns olyan dolgokkal is, amikről korábban azt gondoltam, nincs rendjén. Épp ezért tudom ma már, hogy a gyerek viselkedése vagy nem viselkedése nem feltétlenül valakinek a hibája, és legritkább esetben azért történik valami, mert a szülő otthon arra neveli. És azt is gondolom, hogy a legritkább esetben motivációja a nyilvános szoptatásnak a magamutogatás, vagy a polgárpukkasztás, különösen nem a jogaink hirdetése (nyilván ez nem vonatkozik egy adott eset kapcsán rendezett flashmobra, ami direkt azért jön létre, hogy felhívja a figyelmet) Ezt gondolom és ezt tapasztalom, hosszú gyerekezős létem alatt.
Hogy hányszor kerülök olyan helyzebe, hogy zavar, amit mások tesznek mert joguk van hozzá? Naponta Mégsem indítok mozgalmat a trágár beszéd ellen, amit itthon gondosan kerülünk, mégis a gyerekem bármelyik buszon, villamoson, tescoban a nyakába kapja, csőstül. Nem akarom kiírtani és a társadalom peremére állítani a Star Wars és számítógép rajongó apukákat, akik múlhatatlan szükégét érzik, hogy a 4-5 éves fiaikkal végignézzék és végigjátszák az összes szuperhősös és öldöklős filmet/játékot, hogy azok az agressziót az oviba hozva az enyémeket is vadállattá korcsosítsák, és rossz mintákra tanítsák. Naponta kerülök olyan helyzetbe, amikor mások viselkedése az én vagy a gyerekem jogait sértik, mégis úgy gondolom a trágár beszédnek oka van akkor is, ha nekem rosz, a SW rajongó apuka pedig nem direkt azért nézi ezt a gyerekével, hogy az enyémnek ártson, hanem mondjuk nem tudja, hogy ez miért rossz, vagy hogy miért nem való 4-5 éveseknek. De bármilyen hatás is ér, egy biztos: soha nem feltételezném, hogy az adott csoportok egyébként nem viselkednének így (nem káromkodna, nem nézne SW-t), hanem DIREKT, az én bosszantásomra, és a káromkodáshoz vagy a SW nézéshe való jogának fitoktatására teszi azt amit tesz.
Ezért állok döbbenettel minden olyan komment előtt, ami szerint egy csecsemő etetése a hisztis, önző, műpicsáskodó, áldozatot hozni képtelen, csak jogaikat hangoztató anyák demonstrációja, nem pedig az, ami: egy gyerek táplálása egy elkerülhetetlen helyztben. Ezért döbbent meg, mikor egyébként rendkívül értelmes emberek, (különösen ha anyák, akik tudják mennyire sokrétű és kiszámíthatatlan az anyaság) kezdenek el amellet érvelni, hogy ez valamiféle lázadás, divat, stb. Egyszerűen nem értem, hogyan lehetünk egymással ennyire gonoszak és ítélkezőek.

fizetekmegegysort 2016.12.15. 16:51:45

@Karipapa01: Jajj, ne viccelj már! Kimegyek az utcára és csöcsök köszönnek rám. CSöccsel és pucérnővel hirdetjük a bortól kezdve a sprotkocsin át a cigig mindent. Ahol lakom egy nyomda több mint 2 évig tartott kint egy olyan nyilvános plakátot egy főút mellett (ovihoz, sulihoz vezet), amin két félpucér csaj, mint képregényhős rebegte: minket is itt nyomtak. Ebben az országban lehet nyilvános helyen kis híján szexelni (vagy akár azt is), lehet trágárkodni, inni, vizelni, lehet egymást felfalni buszon villamoson, kiskorúak előtt, lehet lopni, adótcsalni, lehet uszítani, más népcsoportok ellen akár hivatalosan is, itt lehet nemi, faji, vallási hovatartozás alapján megkülönböztetni, lehet büntetlenül családon belül erőszakolni (maga a rendőr fog lebeszélni a feljelentésről), itt lehet keresztényként szegregálni és kirekeszteni, itt állami kitüntetést kap aki nőket erőszakol csoportosan, vagy aki uszít mások ellen. De a csecsemő nyilvános szoptatása, egy kisbaba etetése, az erkölcstelen? Milyen erkölcs, és társadalmi szabályok?

fizetekmegegysort 2016.12.15. 17:11:42

@frv: Ne haragudj, de a "meg lehet csinálni, mert én is meg tudtam" és a "nem a gyerekekkel van a baj, hanem a szülők hozzáállásával" az nagyon nem vélemény. Az bizony ítélet mindenki felé, aki nem olyan mint én, vagy nem úgy csinálja mint én, vagy mást tart fontosnak mint én.
Anya anyának nem lehetne farkasa. Anya anyát nem kellene, hogy megítéljen, vagy kioktasson, hogy ha én meg tudtam csinálni, te is meg tudod. Ez nem vélemény. Szerintem te nem véleményt írtál, én úgy érzem.

Szarazinda 2016.12.15. 17:55:18

@fizetekmegegysort: Huh, megpróbálom még egyszer. Először is egy csomó mindennel egyetértek, amit írsz az észosztó más anyukákról, meg általában arról, hogy minden gyerek más, és az, hogy milyen nehézségek adódnak, és valami mindenkinél van, az egy összetett dolog, és ez a nálam van az egy igazság, meg én tudom a tutit, szörnyű. De ez nem tartozik a tárgyhoz.

Ami viszont igen: azt értsd meg, hogy ez a nyilvános szoptatás ez egy agenda lett, egy álprogresszív feminista szimbólum. Ahogy te nem harcolsz a trágárság, meg a SW ellen, úgy engem sem érdekelne ez az egész, ha nem érezném, hogy a dolog valójában nem erről szól. Ahogy te is itt hadakoznál a SW, meg a trágráság ellen, ha hirtelen az utóbbi években jött volna divatba, és ekkora ideológiai, érzelmi indulattal osztanák a trágár SW rajongók, hogy ez nekik istenadta joguk. Ők különlegesek, nekik jár, mert, mert, mert , mert ők a szent káromkodóstawarsosok.

Ebben a témában viszont ez megy. Ráadásul nem tehetek róla, én ilyen helyzetben szorongok, engem tényleg zavar, ha az intimitásnak ezt a szintjét kell látnom. Ha automatikusan odanézek, akkor bambulok, gyorsan elkapom a fejem, leülök egy asztalhoz, folyamatosan figyelem, hogy nehogy oda pillantsak véletlenül, mert akkor mit bambulok. Tudod olyasmi ez, hogy nem kell ahhoz sem prűdnek lenni, hogy valakit zavarjon, ha egy szerelmespár egymásba túlságosan bonyolódik, és ehhez nem kell nyilvános aktus, van a turbékolásnak az a szintje, ami tényleg sok embernek már túlzás. És miután ez most egy divatba jött, többször kerülök ilyen helyzetbe. Sokszor? Nem? Hú micsoda traumát okoz? Nem. És hidd el, nem vagyok egyedül. Egyszerűen túl intim ahhoz, hogy nyilvános térben csinálja valaki, és rohadt nehéz meghúzni a határt a parancsoló szükségszerűség, és az egyéni döntés és lemondás lehetősége között. Ehelyett itt mindenki, aki ezt támogatja, csak az anyaság szentsége, hősiessége körül követelőzik, jön a bejáratott feminista panelekkel, hogy középkor, meg a csúnya férfiak akarnak még mindig "rendelkezni a nő testével", úristen. Nem basszus, van akit ez zavar, és erre nem végső érv az anyaság szentsége, meg semmi mással össze nem hasonlÍtható nehézsége. Senki nem vitatja, hogy nehéz 3 gyereket nevelni, csakhogy a kérdésnek nincs ehhez köze. Ha az egész dolog olyan lenne, mint a nyilvános káromkodás, vagy a SW, akkor most nem vitatkoznánk róla, ez a blogpost sem született volna meg.

Szarazinda 2016.12.15. 17:58:39

@fizetekmegegysort: ha majd a nyilvános rasszizmusról, a megkülönböztetésről, a családon belüli erőszakról lesz szó a posztban, akkor majd arról fogunk vitatkozni (persze, a párkapcsolati erőszak mindig a férfitől megy a nő fel, fogják itt majd büfögni sokan :-)). A nyilvános szexet lásd fent :-)

Karipapa01 2016.12.15. 18:05:41

@fizetekmegegysort: Bocs, de ki mondta, hogy erkölcstelen?

Betteli 2016.12.15. 18:06:44

@fizetekmegegysort: Minden mondatoddal egyetértek!

Advanced Flight 2016.12.15. 18:57:03

@Karipapa01: mert akkor milyen alapon jelenti ki, hogy az semmi, nem is jár fáradsággal, nyűggel, ugyan már, az rózsaszín csodaálom, a férfiak már csak tudják, hisz annyit csinálták már....ja, nem. Akkor meg nem kell okoskodni. Főleg úgy nem, hogy statisztikai adat: még a legfejlettebb országokban is többet dolgoznak a nők, mint a férfiak, mert a munkahely mellett mindig ők vállalják a többet az otthoni melóból. Persze erre a legjobb válasz a cinikus kiröhögés, a tények letagadása, a nők lemártírozása.

Advanced Flight 2016.12.15. 19:00:41

@Karipapa01: ó, tényleg? mint az orvosi hivatás. Ne is adjunk nekik fizetést, hiszen az nem munka. Szóval elmentek ti a brébe.
Egyébként két gyerekem is van, és többnyire én vagyok velük, úgyhogy tudom, miről pofázok, veletek ellentétben.
És nem, nem az a baj, hogy a férjem sokat dolgozik, mert így is segít, ahogy tud. Hanem a tifélétek a baj, aki még beszól a nyilvános szoptatás, a bőgő gyerek stb. miatt, mert ettől nekünk nyilván könnyebb lesz.

Advanced Flight 2016.12.15. 19:07:33

@Szarazinda: te hallod magadat? érted, amit írsz? az amúgy is sokszor nehéz helyzetben lévő, 1-2-3 gyerekkel egyedül kínlódó kismama mondjon le valamiről, ami neki általában szintén kényszer és kellemetlen, tehát nem élvezetből csinálja, szóval ne tegye meg, mert TÉGED zavar. Hát baszd meg. Kinek könnyebb ebben a helyzetben megoldást találni? a kismama logisztikázzon még néhány órát, vagy ne intézze el, amit kell, vagy neked, hogy elfordítod a fejed? De hát pont erről van szó, nem is veszed magad észre, hogy mekkora önző állat vagy te is meg a hozzád hasonló hímsovi faszok! Az egész világ a ti kényelmetekért van, ugye? agyam eldobom, komolyan.

Advanced Flight 2016.12.15. 19:13:08

@frv: nem mindig van lehetőség félrevonulásra, mert lehet a helyszín egy játszótér, egy közpark, bármi, vagy egyszerűen idő nincs arra, hogy egy vöröslő fejjel bömbölő gyerekkel az anyuka nekiálljon egy dög nagy plázában intim helyet keresni, ami többnyire nincs is.
És ebben a témában pedig az a helyzet, hogy az egyik félnek komoly oka van arra, amit csinál, a másik félnek meg annyi, hogy "hát engem zavar".
Ok. Engem meg zavarnak a büdös, izzadt, ápolatlan emberek, a csámcsogva evők, a harsogva nevetők és még sorolhatnám. Akkor ezeket is mind tiltsuk, meg írjunk róluk hosszú posztokat, és küldessük ki őket az étteremből. Fasza.

Advanced Flight 2016.12.15. 19:30:36

@frv: "hangos kismamák miatt alakult ki, akik úgy érzik, hogy nekik (és az ő gyerekeiknek) mindent lehet, "

Milyen hangos kismamák? miről beszéltek?

Én heti 2-3 alkalommal járok bevásárlóközpontba, mert jelenleg így a legegyszerűbb megoldani a bevásárlást, illetve be szoktunk ülni kávézóba, étterembe (nyilván azt nem heti rendszerességgel).
Az elmúlt 5 évben EGYETLEN darab nyilvánosan szoptató anyukát sem láttam. Egyet sem. Sem az étteremben, sem a mekiben, sem a kávézóban, sem a padon a folyosón.
A játszótéren elvétve, illetve az oviban az öltözőben szoptatta az anyuka a kisebbik gyerekét. Egyszer.

Komolyan szívesen megnéznék egy ilyen öntudatos anyukát, hogyan szoptat, ami ennyire zavaró. Körbespriccel mindenkit a melléből vagy mi?

Farkasbab 2016.12.15. 20:33:05

@frv: tökéletes. egyetértek.

Farkasbab 2016.12.15. 20:36:54

a kulcsszó nem az illem, hanem a SZEMÉREM. kár, hogy senkinek nem jutott eszébe.

Karipapa01 2016.12.16. 09:04:56

@Advanced Flight: A nyilvános szoptatás tekintében teljesen mindegy, hogy van-e férjed, vagy nincs. Az is mindegy, hogy egy gyermeked van-e vagy tíz. Az is mindegy, hogy bankigazgató vagy-e, vagy szövőnő. Ha segít a férjed, köszönd meg neki, ha nem segít, ne köszönd. Semmi közöm hozzá. Egy dologhoz van közöm: hogy egy anyuka nyilvánosan milyen módon szoptatja a gyermekét. És ahhoz is csak azért, mert én is bele vagyok vonva.
Valamint:
A nyilvános szoptatás szempontjából érdektelen, hogy mennyit dolgoznak a nők és mennyit a férfiak! Erről itt most nem óhajtok vitát nyitni, mert ez a poszt nem erről szól. Talán egy erről szóló másik posztban ezt is ki lehet tárgyalni.

Karipapa01 2016.12.16. 09:16:10

@Advanced Flight: "Az elmúlt 5 évben EGYETLEN darab nyilvánosan szoptató anyukát sem láttam."

Nem tökmindegy, mennyit láttál? Az is tökmindegy, hogy én is 5 évente látok talán kettőt-hármat, de az sem érdekelne, ha nem pont ott, nem pont akkor és nem pont úgy csinálta volna, ahogy leírtam. Ha tudsz olvasni nem ártana, ha elolvasnád amit írtam, mielőtt kitör belőled az emancipunci!

Szarazinda 2016.12.16. 09:44:29

@Advanced Flight: agyam eldobom, komolyan

Hát dobd, te szerencsétlen. Bár kétlem, hogy van bármit eldobnod.
süti beállítások módosítása